Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, tips & trucs, toekomst.

Ben jij student? Dan is jouw spaarrekening vast en zeker niet altijd rijkelijk gevuld. Studenten staan erom bekend dat ze vaak moeilijk rondkomen. Veel geld wordt immers uitgegeven aan huur, boeken, collegegeld, bier en feestjes. Ben jij starter? Dan wil jij je wellicht al een beetje gaan sparen voor een huisje of een auto? Wij geven jou vijf tips over hoe je als student en starter geld kan besparen.

 

1. Waar lekt de kraan?

Wil jij geld besparen? Dan is het verstandig om een overzicht te maken van jouw uitgaven. Hierdoor kun jij ontdekken waar je het beste op kunt besparen. Vaak kom je erachter dat het ligt aan de kleine dingen. Elke dag een broodje buiten de deur of een koffie op het station kost je al gauw zo’n 40 euro per week.  Neem dus gewoon jouw eigen eten mee naar jouw studie of werk.  Zie jij dat een groot gedeelte van jouw inkomen op gaat aan studieboeken? Koop ze dan tweedehands, deel ze met een maatje of kopieer belangrijke gedeeltes van iemand anders.

 

2. Bespaar op momenten

Deze tip hoor je niet vaak: probeer te besparen op momenten. Heb je honger? Loop dan niet de supermarkt in om vervolgens voor 5 euro aan boodschappen te doen, maar eet gewoon thuis. En wat dacht je van al die online webshops, die je helemaal gek maken met hun advertenties op Snapchat, Instagram en Facebook? Ben je gevoelig voor reclames? Ontvolg dan jouw favoriete webshops en schakel de nieuwsbrief uit.

 

3. Ga goedkope dingen doen met vrienden

Studenten en starters spreken vaak met hun vrienden af om te lunchen of om drankjes te drinken op het terras. Dit kost ZO veel geld. Zoek naar goedkopere mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld chillen in een park en neem zelf eten mee, doe thuis een drankje met vrienden voor het stappen of drink alleen een drankje in plaats van een complete lunch. Wil je toch lunchen of uiteten? Kijk dan eens naar aanbiedingen op Social Deal. Hierdoor wordt geld besparen als student of starter een stuk makkelijker.

 

4. Zet een vast bedrag opzij

Een goede tip om geld te besparen is om elke maand een deel van het salaris van jouw (bij)baan op jouw spaarrekening te zetten. Hierdoor heb jij er geen omkijken meer naar en kun jij het overgebleven geld gewoon helemaal opmaken en toch sparen. Bij de meeste bankierapps kun je ook een spaardoel instellen. Dit werkt motiverend en maakt sparen daardoor een stuk leuker.

 

5. Wisselend inkomen? Ga uit van een vaste basis.

Heb jij als student of starter een (bij)baan op oproepbasis of werk jij als freelancer? Dan zul jij niet elke maand hetzelfde salaris binnen krijgen. Ga uit van een vaste basis waarmee jij jouw vaste lasten kunt betalen en zet dit apart. Alles wat je extra verdient in een maand is mooi meegenomen.

 

sparen
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord