Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under studeren, tips & trucs.

Na maanden hard werken is je scriptie bijna klaar! Echter, voordat je je scriptie inlevert, is het belangrijk om je beoordelingsformulier erbij te pakken zodat je niks belangrijks vergeet. In dit artikel lichten we vijf zaken uit waar iedere scriptiebeoordelaar op let.

 

5 zaken waar een scriptiebeoordelaar op let bij het nakijken van je scriptie

 

  1. Foutloos en academisch taalgebruik

Naast dat een scriptie inhoudelijk moet kloppen, stellen veel opleidingen eisen aan het taalgebruik in scripties. Beoordelaars checken het taalgebruik vaak steekproefsgewijs door een aantal pagina’s nauwkeurig te lezen.

 

Naast dat je pijnlijke taalfouten moet zien te voorkomen is het ook belangrijk dat je schrijfstijl academisch is. Vermijd persoonlijk voornaamwoorden (Ik, wij, jij), vaag en subjectief taalgebruik en gebruik de juiste interpunctie.

 

Ben je niet zo goed in taal? Laat dan je scriptie nakijken door een goede vriend, familielid of overweeg een professionele scriptienakijkservice zoals Scribbr te gebruiken.

 

  1. Antwoorden op je hoofd- en deelvragen

Aan het begin van je scriptie heb je hoofd- en deelvragen of hypotheses opgesteld. Het is belangrijk dat deze vragen duidelijk beantwoord worden in je conclusie. Dit klinkt misschien als een open deur, maar het gaat vaak fout.

 

Bij het nalezen van je scriptie is het daarom handig om voor jezelf iedere onderzoeksvraag kort te beantwoorden en te beargumenteren hoe je tot dit antwoord bent gekomen. Blijkt dit uit de resultaten van je enquête of heb je dit kunnen onderbouwen met je literatuurstudie?

 

 

  1. Onderbouwing van je onderzoeksmethode

De door jouw gekozen onderzoeksmethode heeft een groot effect op de validiteit en betrouwbaarheid van je onderzoek. Het is daarom belangrijk om goed te onderbouwen waarom je een bepaalde methode hebt gebruikt.

 

Waarom heb je voor interviews in plaats van enquêtes gekozen? Zijn respondenten willekeurig geselecteerd of niet? Hoe heb je de data geanalyseerd?

 

Door deze vragen duidelijk in je scriptie te beantwoorden voelt je scriptie een stuk betrouwbaarder aan en voorkom je lastige vragen tijdens je verdediging.

 

 

  1. Het gebruik van betrouwbare bronnen

Goede scripties bouwen voort op relevante en kwalitatief goede literatuur. Je beoordelaar zal daarom kijken wat voor bronnen je hebt gebruikt voor het opstellen van je hypotheses.

 

Informatie uit een vooraanstaand journal is bijvoorbeeld veel betrouwbaarder dan informatie van Wikipedia. Ook is het belangrijk om recente onderzoeken te gebruiken. Je wilt immers niet verder bouwen op informatie die al is achterhaald.

 

  1. Relevantie van je onderzoek

Op welke manier helpt jouw onderzoek andere academici of professionals? Dit is een vraag die elke beoordelaar stelt. Een goed onderzoek is namelijk bruikbaar voor anderen. Je scriptie kan zowel praktische als wetenschappelijke relevantie hebben. De relevantie wordt vaak beschreven in de introductie.

Bewaar deze info voor later: