Posted by Carolien de Blaaij & filed under toekomst, vakantie, zomer.

De voordelen van vakantiewerk bestaan uit méér dan alleen het geld wat op je rekening verschijnt. Twijfel je of je de vakantie aan andere dingen wilt besteden? Heb je niet eerder een bijbaan gehad en weet je niet wat te verwachten? We zetten de pluspunten op een rij, zodat je weet waar jij aan toe bent.

Alle voordelen van vakantiewerk op een rijtje:

1. Meer kans op toekomstige banen

Hoe meer werkervaring jij hebt, hoe meer kans je hebt op de volgende job. Spreekt voor zich, maar ook tijdelijke banen zijn belangrijk voor het opbouwen van jouw CV. Onderzoek toont aan dat je door een bijbaan beter bent voorbereid op de arbeidsmarkt. Je weet professioneler te werken en toont aan dat je binnen verschillende bedrijfsculturen past. Bedrijven zijn zich hier van bewust, dus grijp die kans!

Doe je het goed tijdens jouw vakantiebaan? Wie weet sleep je er wel een vaste job uit. Het is soms niet te weten hoe een balletje rolt – elke baan vergroot jouw netwerk en daarmee vergroot je de opties voor vaste banen in de toekomst.

2. Meer over jezelf ontdekken

Misschien heb je een passie voor mode, maar blijkt de functie verkoopmedewerker niet te klikken. Of, je werkt een zomer als donateurwerver voor goed doelen en komt erachter dat sales he-le-maal jouw ding is. Door nieuw werk uit te proberen, kun je veel over jezelf ontdekken. Zowel jouw wensen als jouw talenten worden mooi getest, dus zie het als een klein experiment! Wie weet kom je zelfs tot nieuwe inzichten wat jouw ideale studierichting is.

3. Relevant voor studie

Over studie gesproken, zomerwerk is meer dan alleen maar hamburgers bakken. Denk bewust na over jouw huidige of toekomstige studierichting: is er nu al werk te vinden dat matcht? Zo kun je direct leren uit de praktijk en ja, die extra CV boost is ook weer binnen. Een zomer knallen op een vakantiepark past mooi binnen een toeristische studie. Of doe je een zorgopleiding? Schoonmakers in de thuiszorg zijn altijd nodig.

4. Vriendenkring opbouwen

Werk is geen straf: met de juiste baan binnen het leukste team heb jij de vakantie van je leven. Breng jouw dagen door met leeftijdsgenoten en je hebt niet alleen een gezellige dag, maar voor je het weet spreek je met collega’s ook in jouw vrije tijd af.

5. Fijne inkomsten

Het spreekt voor zich, maar dat zakcentje is natuurlijk ook waar je jouw bed voor uit komt. Een paar weken knallen op werk en aan het eind van de zomer kun je mooi op vakantie. In een eerder artikel hebben we behandeld welk de best betaalde vakantiebanen zijn, want er kan veel verschil in zitten. Weet vooral waar je recht op hebt, zoals het wettelijk minimumloon voor jouw leeftijd!

Je kunt er ook voor kiezen om je te richten op (onbetaald) vrijwilligerswerk. Denk hierbij aan meehelpen bij een kringloopwinkel, een maatje worden voor vluchtelingen of wandelen met senioren. Dit type werk is ook heel goed voor jouw CV – het toont dat jij een betrokken persoon bent die zich in wil zetten voor de maatschappij. De barrekening betalen doet dit type werk natuurlijk niet.

6. Geld meer leren waarderen

Je krabt een keer extra achter je oren als je 3 uur moet werken om die ene cocktail te betalen. Het is cliché, maar waar… werken leert je echt meer over de waarde van geld. Niet alleen is het voordeel van vakantiewerk dat er geld op je rekening komt, maar het helpt ook om dit geld verstandig uit te geven. Zo geniet je des te meer van de dingen die je koopt.

7. Referenties opbouwen

Lekker gewerkt en goede contacten met je leidinggevende gehad? Vraag of ze een fijne referentie voor je willen schrijven. Dit is een bijzondere toevoeging op jouw CV – zo heb je wat achter de hand bij toekomstige banen. Als een nieuwe werkgever een goede review over jou te horen krijgt, spring je met kop en schouders uit boven alle andere sollicitanten die hier niet aan hebben gedacht.

8.Genieten van de zomer

Bruin worden terwijl je werkt bij een strandtent. Beyoncé live horen terwijl je op een evenement meehelpt. Één van de grootste voordelen van vakantiewerk grijp je aan als je het naar je zin hebt. Probeer te gaan voor werk dat bij jou past en kies bewust hoeveel uren je elke week werkt. Gooi wat leuke collega’s in de mix en jij hebt het prima naar je zin de komende vakantieperiode.

Je hebt nu de voordelen van vakantiewerk op een rij, maar waar vind je zoiets? Neem eens een kijkje op Studentenvacature en schrijf je vrijblijvend in. De keuze is reuze en we denken graag met je mee voor de beste match!

Bewaar deze info voor later: