Posted by Ilja Dijkstra & filed under blogs, sollicitatie info, toekomst.

Tijdens een sollicitatiegesprek word jij normaal gesproken bestookt met vragen. Jij probeert deze zo goed mogelijk te beantwoorden, omdat jij de baan waarvoor jij solliciteert natuurlijk super graag wil bemachtigen. Jezelf voorbereiden op dit vragenvuur is belangrijk. Zo kom je professioneler over. Naast deze voorbereiding is het bedenken van goede vragen minstens zo belangrijk.

Wanneer jij vragen stelt aan de recruiter of interviewer tegenover jou, laat jij zien dat jij echt geïnteresseerd bent in de organisatie. Het zou toch ook raar zijn als jij niets weet over de organisatie en zomaar een baan aanneemt? Niet alleen moeten de werkzaamheden leuk en uitdagend zijn voor jou, maar ook de werkomgeving en het team zijn belangrijk om goed te kunnen functioneren. Daarnaast is het ook altijd goed om specifieke vragen te stellen over de organisatie die niet door middel van de website te beantwoorden zijn.

 

Vragen die je wel kunt stellen

  1. Hoe is de cultuur binnen het bedrijf?
  2. Wat maakt het werken bij bedrijf X zo leuk en uitdagend?
  3. Wat zijn de grootste uitdagingen die het bedrijf nu bezig houden?
  4. Wie wordt mijn leidinggevende?
  5. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden?
  6. Hoe lang duurt het ongeveer om een beslissing te nemen over wie wordt aangenomen?
  7. Als ik nog vragen heb, mag ik deze dan naderhand nog stellen?

 

Vragen die je beter niet kunt stellen

Veel sollicitanten maken de fout om meteen te informeren naar de arbeidsvoorwaarden. Wanneer jij nog niet zeker bent dat jij wordt aangenomen voor de functie, is het niet zo handig om al te onderhandelen over jouw salaris. Pas wanneer jij weet dat ze jou willen hebben, heb jij ruimte om te onderhandelen. Het eerste gesprek is dus belangrijk om jezelf te laten zien en toe te lichten wat jij kunt. Daarnaast kun je er op deze manier achter komen of deze organisatie echt bij jou past.

 

Veel succes met solliciteren en vergeet niet de vragen te stellen, zodat jij weet of deze baan echt bij jou past!

 

vragen
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord