Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, horeca, toekomst.

Werk in de horeca is hartstikke leuk, en daarnaast leer je er ook nog eens ontzettend veel van! Het is dé ideale bijbaan voor studenten. Je maakt plezier, verdient geld, en ontwikkelt competenties die je later nog goed van pas kunnen komen. Persoonlijke en professionele ontwikkeling is fijn voor jezelf, maar het staat ook mooi op je CV! In dit artikel leggen we uit wat werken in de horeca jou allemaal aan skills oplevert.

We geven uitleg van 7 skills die je leer van werken in de horeca

Wat leer je in de horeca?

1. Proactief zijn

Als horecamedewerker is het belangrijk dat jij uit jezelf op mensen afstapt. Er is niemand die jou zegt dat de mensen aan tafel 6 al een half uur zitten te wachten om geholpen te worden. Dat moet je echt zelf zien! Bovendien het liefst nog iets sneller dan pas na een half uur. Van werken in de horeca leer je om proactief te zijn.

2. Dealen met stress

Onverwacht mooi weer? Dat betekent waarschijnlijk dat jij de benen uit je lijf loopt om iedereen op het terras van een hapje en een drankje te voorzien. Horeca staat gelijk aan stress. Daar leer je na verloop van tijd wel mee omgaan – een skill waar je de rest van jouw leven profijt van hebt.

3. Oplossingsgericht werken

In de horeca gebeuren dingen vaak onverwacht. Het is dan belangrijk dat jij niet in problemen denkt, maar direct in oplossingen. Hoe langer je in de horeca werkt, hoe beter je hier in wordt en sneller kunt handelen.

4. Geduld

Van werken in de horeca leer je om geduldig te zijn… heel geduldig! Je krijgt nu eenmaal te maken met vermoeiende gasten, in welk restaurant of hotel je ook gaat werken. Dat is menselijk, maar niet altijd leuk, dus je houdt er uiteindelijk wel een engelengeduld aan over.

5. Hard werken

In de horeca werk je vaak samen met leeftijdsgenoten. Dit maakt jouw baantje super leuk, maar er moet natuurlijk ook hard gewerkt worden. Of je nu werkt als afwasser, of als bedieningsmedewerker, in de horeca leer je wat het is om flink door te werken. Staat hartstikke mooi op je CV, wanneer je straks gaat solliciteren voor een vaste baan!

6. Omgaan met feedback

Werken in de horeca is over het algemeen fantastisch, maar… niet altijd. Soms krijg je opbouwende feedback, maar het komt ook voor dat gasten kwaad op je worden, terwijl jij misschien helemaal niet verantwoordelijk was voor de fout die er gemaakt werd. Blijven glimlachen, en doorgaan. Wanneer jij een tijdje in de horeca hebt gewerkt, heb jij hoogstwaarschijnlijk een olifantenhuid gekweekt.

7. Helder communiceren

Wanneer je als bedieningsmedewerker aan de slag gaat, is het belangrijk dat je goed communiceert met je gasten. Je moet het aandurven om op mensen af te stappen, en bovendien moet je altijd vriendelijk blijven. Werken in de horeca is dé perfect oefening voor mensen die wellicht nog wat verlegen zijn. Daar ben je namelijk binnen no time vanaf, als jij gaat werken in een hotel, restaurant of café.

Een bijbaantje in de horeca is zo gek nog niet. Lekker salaris, gezellig contact en je kunt hard werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Is het iets voor jou? Op Studentenvacature.nl zit er altijd wel een match voor je tussen. Heb jij eerder in de horeca gewerkt en herken jij alle punten? Laat het ons weten in de comments!

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord