Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under studeren, tips & trucs, toekomst.

Ben jij in September met een studie gestart, maar ben jij er achter gekomen dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt en deze eigenlijk toch niet zo helemaal leuk vindt? En wat nu? Als je dan besluit om te stoppen, heb je meerdere mogelijkheden die je dan kunt doen. In dit artikel lees je de do’s en don’ts waar je aan kunt denken.

 

Wat te doen als je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt?

 

Twijfel jij om te stoppen?

Na een lang traject van open dagen heb je deze opleiding gekozen en ben je vol met goede moed begonnen aan deze opleiding. Maar wat nou als je het toch niet zo naar je zin hebt op die opleiding? Geef het niet meteen op, wellicht is het een tijdelijk dipje en moet je doorgaan. Iedereen heeft wel eens twijfels en kan het ene vak leuker vinden dan het andere. Ga eerst eens met jouw studieadviseur of decaan praten, wellicht dat jullie tot een oplossing kunnen komen (zoals tijdelijk stoppen of andere vakken kiezen).

Maar is jouw studie te moeilijk of te makkelijk, niet wat je er van verwachtte of gewoon echt niet in jouw straatje? Dan is het wellicht tijd om te stoppen (of om te switchen van opleiding). Let op: ben jij nog geen 18 en heb jij geen mbo, hbo of wo- diploma? Dan ben je nog leerplichtig en zul je toch echt door moeten gaan.

 

Wat moet je allemaal regelen als je stopt?

Oké, je hebt dus besloten om te stoppen met jouw opleiding. Fijn dat je de knoop hebt doorgehakt. Wat moet je nu doen?

– Allereerst dien jij je uit te schrijven bij jouw school, of via Studielink;

– Daarna zet je je studiefinanciering stop (geef jouw uitschrijfdatum door aan DUO);

– Aansluitend zeg jij je studenten-ov op (dit doe je bij een ophaalautomaat).

Zorg dat je dit allemaal doet vóór 1 februari. Zo hoef jij de ontvangen beurs en reisproduct niet terug te betalen. Als jij een lening had, dien je deze uiteraard wel terug te betalen. Ben jij in februari gestart? Dan dien je je ontvangen beurs en reisproduct vóór 1 september op te zeggen.

Als je al deze stappen hebt gevolgd, ben je officieel geen student meer.

 

Wat te doen als je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt?

 

En wat ga je nu dan doen?

Nu je bent uitgeschreven (of tijdelijk stopt), ligt de hele wereld voor je open. Wat ga je nu doen? Denk eens aan een tussenjaar, dit staat goed op je cv en je komt er sneller achter wat je wel en niet wilt. Bedenk wel goed wat je dan in dat tussenjaar wilt gaan doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hele dag thuis te gaan zitten en heel Netflix en Videoland uit te spelen. Je zou kunnen gaan reizen of een bijbaantje nemen. Lees hier meer over een tussenjaar. Spreek met jezelf een periode af hoelang je weg wilt blijven.

Ook zou je vrijwilligerswerk kunnen gaan doen. Dit kan suf klinken, maar er zijn hele leuke vrijwilligersbaantjes. Je zou zelfs naar het buitenland kunnen gaan! Lees hier meer informatie over vrijwilligerswerk.

 

Ben je van plan volgend jaar weer met een nieuwe studie te beginnen? Zorg dan dat jij je alvast oriënteert zodat je ditmaal echt de juiste keuze maakt. Pas er ook voor op dat je dan wel echt terug gaat naar school, het is namelijk heel verleidelijk om niet meer naar school terug te gaan.

 

Bewaar deze info voor later: