Posted by Rosa Kuijpers & filed under blogs, sollicitatie info.

Stel, je hebt het sollicitatiegesprek voor jouw of droom(bij)baan net achter de rug. Het gesprek ging super. Maar nu? Wat doe je na een sollicitatiegesprek? Wacht jij op bericht van de organisatie of jij bent aangenomen? Of neem jij zelf het initiatief en bel jij naar de organisatie om te vragen hoe het zit?. Hieronder geven we een aantal tips om het einde van de sollicitatieprocedure vlekkeloos te laten verlopen.

 

1. Bedank voor het gesprek

Veel kandidaten wachten na een sollicitatiegesprek passief af of zij de functie  hebben gekregen waar zij een sollicitatiegesprek voor hebben gehad. Jij kunt jezelf onderscheiden door bijvoorbeeld na het gesprek een bericht te sturen naar de persoon met wie jij het gesprek hebt gehad, om hem of haar te bedanken voor het gesprek. Op deze manier speel jij jezelf als het ware weer in de schijnwerpers en onderscheid jij je ten opzichte van andere kandidaten. Als je weet dat de beslissing op het korte termijn gemaakt wordt, dan is een e-mail helemaal prima.

 

2. Bel niet te snel voor de terugkoppeling

Natuurlijk ben je ontzettend nieuwsgierig of jij voor die te gekke (bij)baan bent gekozen. Vaak laat de interviewer of de recruiter weten op welk termijn ze denken een beslissing te maken. Als ze aangeven dat ze jou  binnen ongeveer een week op de hoogte stellen, neem dan niet eerder contact op. Het is goed om te laten zien dat je de baan graag wilt, maar geef het bedrijf ook even de tijd en ruimte om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.

 

3. Niet gekozen?

Het kan gebeuren dat je slecht nieuws krijgt. In dit geval kun je altijd om feedback vragen. Je kunt vragen of er verbeterpunten zijn of welke ervaringen er op jouw Curriculum Vitae ontbreken. Dit is professioneel en helemaal niet raar. Soms geven bedrijven aan dat ze jouw Curriculum Vitae in beheer houden voor als er andere functies vrijkomen. Dat is een goed teken. Het betekent dat iemand anders wellicht niet iets geschikter was voor de functie waarop je solliciteerde, maar dat het bedrijf zeker wel wat in jou ziet. Ga dus zeker niet bij de pakken neerzitten, maar ga lekker verder met solliciteren!

 

na een sollicitatiegesprek
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord