Posted by Ilja Dijkstra & filed under blogs, studeren, toekomst.

‘Wat wil jij worden als je later groot bent?’ Je weet vast nog wat jij vroeger op deze vraag antwoordde. Veel jongens antwoordden deze vraag met brandweerman of politieagent, terwijl meisjes vaak danseres of kapster wilden worden. Op steeds jongere leeftijd moeten jongeren bepalen welke studie richting zij kiezen en daarmee bepalen ze ook meteen een gedeelte van hun toekomst. Het moment van studiekeuzes voor scholieren die de examens achter de rug hebben is in volle gang, maar ook studenten staan nu voor de keuze voor een master of nieuwe bachelor. Hoe pak je zo’n studiekeuze aan en welke criteria pas jij toe?

 

1. Passie

Op de middelbare school wordt het vaak te weinig benoemd, maar wanneer jij een vak studeert of een (bij)baan hebt waarvoor je passie hebt, maakt dit het werken en studeren een stuk leuker en gemakkelijker. Bedenk voor jezelf waar jouw passie ligt en welke studies of banen hier het beste bij aansluiten.

 

2. Baangarantie

Een andere belangrijk criterium bij het maken van een studiekeuze is baangarantie. Waar zijn, nadat je bent afgestudeerd, de meeste banen te vinden? Hiermee moet je echter wel oppassen. Het kan natuurlijk zijn dat de arbeidsmarkt na vier jaar studeren volledig veranderd is.

 

3. Bezoek open dagen

Als jij het moeilijk vindt om een keuze te maken, kun je een duidelijke indruk krijgen van de studies en de mensen die de studies volgen door open dagen te bezoeken. Door in de school rond te lopen en met studenten te spreken, heb je vaak snel door of deze studie iets voor jou zou kunnen zijn. De sfeer, de studenten en docenten zijn namelijk heel belangrijk voor het plezier tijdens je opleiding.

 

4. Kies op basis van jouw karakter

Naast passie, baangarantie en sfeer, kun je ook kijken naar jouw eigen karaktereigenschappen en op basis daarvan kijken welke studie hier het beste bij past. Ben jij bijvoorbeeld heel nieuwsgierig aangelegd, dan zul jij een studie met veel onderzoek waarschijnlijk interessant vinden. Ben jij iemand die zich goed kan inleven in anderen, dan kan een studie psychologie goed bij jou passen. Online zijn hiervoor verschillende tests te vinden.

 

Niet alleen voor studiekeuzes, maar ook bij het zoeken van een (bij)baan kun je bovenstaande criteria  gebruiken. Het zal je helpen om een (bij)baan te vinden die perfect bij jou past! Dus: ‘Weet jij al wat je wilt worden als je later groot bent?

 

later groot
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord