Posted by Chantal Duivenvoorden & filed under sollicitatie info, tips & trucs.

Ga jij binnenkort solliciteren? Dan wil jij natuurlijk een goede indruk achter laten. Het komt echter wel eens voor dat sollicitanten flinke blunders maken tijdens het sollicitatiegesprek of bij het schrijven van de sollicitatiebrief. Wij geven jou daarom zes veelvoorkomende sollicitatieblunders, zodat jij niet voor aap staat tijdens het solliciteren naar jouw droombaan.

 

1. Liegen op jouw cv of tijdens het sollicitatiegesprek

Geloof het of niet, maar een veel voorkomende sollicitatieblunder is liegen op jouw cv of tijdens jouw sollicitatiegesprek. Lieg nooit over eerdere ervaring en verzin dus geen bijbaan of andere werkzaamheden! Grote kans dat er doorgevraagd wordt en dan sta jij met je mond vol tanden. Ook wanneer een recruiter jouw zogenaamde voormalige werkgever gaat bellen, zal jouw leugentje bovendien uitkomen. Een echte don’t dus!

 

2. Slecht praten over de vorige baan

Grote kans dat de recruiter vraagt naar jouw vorige (bij)baan. Soms komt het ook voor dat zij vragen naar de reden van vertrek. Benoem dan nooit dat het werk vreselijk was of dat je altijd gezeur had met jouw baas. Dit geeft een heel negatieve indruk. Zeg bijvoorbeeld in plaats daarvan dat je klaar was voor een nieuwe uitdaging. Dit klinkt een stuk positiever.

 

3. Het bedrijf niet goed kennen

Één van de grootste sollicitatieblunders, is het niet goed kennen van het bedrijf. Doe ALTIJD je research, want er gaat geheid naar gevraagd worden. Een recruiter wil zien dat jij hebt nagedacht of jij binnen het bedrijf past. Als jij niet weet wat het bedrijf doet, is dat een grote afknapper.

 

4. Vacature niet goed gelezen hebben

Dit sluit eigenlijk aan bij het bovenstaande punt. Wanneer jij laat merken dat jij niet goed de vacature hebt gelezen wat betreft taken, eisen en informatie over het dienstverband, dan getuigd dit van weinig interesse.

 

5. Zeggen dat je weinig ervaring hebt

Een sollicitatieblunder die vaak voorkomt en waar mensen niet bewust van zijn is dat zij letterlijk zeggen: ‘Ik heb weinig ervaring’. Natuurlijk heb je niet zo veel ervaring als starter, maar probeer de focus niet te leggen op jouw zwakke punten. Zeg in plaats daarvan: ‘Ik ben bereid om mijn ervaring in dit vakgebied te vergroten en wil graag dingen leren’.

 

6. Nutteloze informatie benoemen

Ga niet lopen opscheppen over het feit dat jij jouw havo diploma cum laude hebt behaald of dat jij 2 jaar als pizzabezorger hebt gewerkt, wanneer dit niet relevant is voor de functie waar jij voor solliciteert. Voorkom deze blunder en leg de focus op informatie die relevant is!

 

sollicitatieblunders
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord