Posted by Rosa Kuijpers & filed under tips & trucs.

Begin jij, als je ’s ochtends wakker wordt, ook al met het bedenken en inplannen van wat je op jouw werk gaat doen? Schiet je hierbij al gelijk in de stress omdat het allemaal even teveel is, en je bovendien voor je gevoel te weinig tijd hebt? Ben je ook bang om dingen te vergeten, en heb je geen controle meer over hoe jouw werkagenda eruit ziet? Dan zijn de onderstaande tips van groot belang voor jou. Zo houd je je werk overzichtelijk, en ervaar je minder stress, en meer rust, ontspanning en plezier in jouw (bij)baan.

 

1. Wees kritisch

Wees kritisch op de werkzaamheden die je uit moet voeren en op de afspraken in jouw agenda. Maar een actiepuntenlijst waarin je alle acties vermeld die je nog moet doen.  Verdeel vervolgens de zaken in die absoluut moeten gebeuren, en de zaken die je later kan doen als je nog tijd over hebt. En als laatste; schrap alle werkzaamheden die uit slechts ideeën zijn ontstaan en ook best nog een tijdje kunnen wachten.

 

2. Stop met multitasken

Stop met teveel dingen tegelijkertijd doen. Als je snel even een mailtje eruit gooit, ondertussen ook nog even met een collega overlegd en een telefoontje op wilt nemen, raak je de focus kwijt. Je bent bovendien overal maar ‘een beetje’ mee bezig, waardoor het nooit allemaal kwalitatief goed afgerond kan gaan. Éen ding tegelijk doen, maakt het overzichtelijk.

 

3. Stop met perfectionistisch zijn en breng je meetlat omlaag

Veel werknemers hebben de drang om perfectionistisch te zijn in hun (bij)baan. Vaak worden mailtjes voordat ze verstuurd worden ‘zeven keer’ gelezen, om alle spellingfouten eruit te halen en een kloppend verhaal te maken. Dit is een voorbeeld van hoe perfectionisme voor onnodige stress en tijd kan zorgen. Als jouw werk nooit goed genoeg is, zul je meer onnodige stress en onrust ervaren.

 

Last but not least, denk positief! Als het even wat minder gaat op jouw werk, dan vervallen we vanzelf in een negatief patroon van denken. We zeggen dan snel; ‘ dit werk past niet bij mij, ik kan het niet’. Focus niet alleen op de zaken die wat minder goed lopen, kijk juist naar de taken die jij hartstikke goed uitvoert.

 

overzichtelijk
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord