Posted by Kimberley Thomas & filed under arbeidsmarkt, sollicitatie info, tips & trucs, toekomst.

gray laptop beside teacup and bg

Een diploma blijft voor velen heilig, maar ook als schoolverlater zonder diploma kan je een mooie baan ambiëren. Je kan het ontbreken van een diploma namelijk op andere manieren goedmaken. Wel moet je de juiste attitudes hebben en bereid zijn om je voortdurend bij te scholen. Ook kan het helpen om via een stage ervaring op te doen. Het salaris is dan niet bijzonder hoog, maar de ervaring is onbetaalbaar.

Een traineeship en de juiste attitudes

Een diploma is slechts een van de troeven waarover je kan beschikken. Een flinke portie motivatie is een voorbeeld van een andere uitstekende troef. Vooral in sectoren waar men met zware tekorten kampt, kan dit volstaan. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je over de juiste attitudes beschikt en bereid bent om je bij te scholen. Ook dit zal zeker volstaan in de sectoren met zware tekorten. Via websites als www.breinstein.nl en Werkenbijdeeu.nl vind je eenvoudig traineeships terug.

Het hoeft niet te verbazen dat vooral een IT traineeship veel voorkomt. Er is nu eenmaal een groot tekort aan IT-experts en daardoor willen werkgevers best wel investeren in je opleiding en groeitraject. Minder dan 10% van de trainees heeft een IT-achtergrond, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken. Ook in andere sectoren komen dergelijke traineeships voor. Het gaat dan vooral om technische traineeships, maar ook in de watersector en in de digitale marketing zijn er heel wat traineeships te vinden.

Werkervaring als alternatief voor een diploma

Een andere manier om het ontbreken van een diploma te compenseren, is door middel van ervaring. Als je al jaren als onderhoudstechnicus werkt en mooie referenties kan voorleggen, zal je echt niet worden afgewezen omdat je geen diploma hebt.

Het is natuurlijk wel lastig als je net van de schoolbanken komt, maar misschien kan je dan al ervaring voorleggen van eerder vakantiewerk. Daarnaast kan je vrijwilligerswerk overwegen of een stage lopen om ervaring aan je cv toe te voegen. Vooral internationale ervaringen doen het goed bij potentiële werkgevers, net zoals een stage bij een internationale organisatie.

Werken in het buitenland

Toch moet je ook realistisch zijn: in sommige sectoren speelt het spel van vraag en aanbod in je nadeel. Er zijn dan zoveel goede kandidaten dat het gewoon onbegonnen werk is om zonder diploma met hen te concurreren. Het is echter niet omdat dit in Nederland het geval is, dat dit ook elders zo is. In een land als Suriname is men al sneller tevreden met veel ervaring en krijg je bovendien niet af te rekenen met een taalbarrière. Onder meer Teleperformance is voortdurend op zoek naar ambitieuze Nederlanders die de Atlantische Oceaan willen oversteken.

Een job met groeimogelijkheden

Ten slotte kan je ook een minder interessante baan overwegen als er doorgroeimogelijkheden zijn. Het is belangrijk dat je hier vooraf over spreekt, zodat de werkgever alvast op de hoogte is van je ambities. In een ideaal geval krijg je ook een groeiplan. Vervolgens bouw je via werkplekleren en opleidingen aan de weg naar de baan van je dromen.

Bewaar deze info voor later: