Posted by Rosa Kuijpers & filed under studeren, tips & trucs.

Een slappe hand geven of een paar minuten te laat komen bij het sollicitatiegesprek? Het zijn geen aanraders als je indruk wilt maken op jouw (eventueel) nieuwe werkgever. Een sollicitatie laten slagen vergt meer een goede voorbereiding. Houding, enthousiasme en nog veel meer factoren spelen hierbij namelijk ook een belangrijke rol. Een interviewer weet vaak na de eerste paar minuten al of een sollicitant geschikt is voor een bepaalde functie, of niet. De eerste indruk is min of meer gebaseerd op heel veel informatie die ons brein onbewust verwerkt. In deze berg informatie zitten veel non-verbale elementen die je als sollicitant onmogelijk allemaal kan beïnvloeden. Echter, er zijn natuurlijk wel andere zaken waar je goed op kunt letten om voorbereid en geïnteresseerd over te komen voor de nieuwe (bij)baan. Belangrijke punten waarop gelet dient te worden:

 

1. Kom op tijd

Zorg er standaard voor dat je een kwartier of tien minuten voor je gesprek aanwezig bent. Maar pas ook op met het te vroeg komen. Een uur is namelijk te veel. Ben je te laat? Bel altijd, en leg de reden uit. Met een goede reden is er meestal geen probleem. Laat het wel altijd even weten!

 

2. Hand schudden

Een slappe hand geeft mensen het gevoel dat je weinig zelfvertrouwen hebt. Een stevige handdruk laat juist een indruk van zelfvertrouwen achter.

 

3. Overdressed

Draag niet te veel make up, kleed je niet al te overdreven, wees voorzichtig met het gebruik van parfum en draag niet te veel sieraden. Houd het bescheiden want ‘Less is more’. En ja, dat is echt waar!

 

4. Enthousiasme

Met enthousiasme kan je bergen verzetten. Jouw enthousiasme voor de baan zal jouw werkgever direct opvallen. Hiermee laat je namelijk zien dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent.

 

5. Wees voorbereid op het gesprek

Oefen op veel gestelde vragen die de werkgever of recruiter jou zou kunnen stellen, en bereid ook vragen voor om zelf aan je werkgever ter stellen.

 

6. Wees jezelf

Zo kom je meer ontspannen over.

 

Vergeet ook niet dat jij het naar je zin moet hebben bij het bedrijf. Dus lijkt het bedrijf je in eerste instantie helemaal geweldig, maar merk je bij het eerste sollicitatiegesprek dat je niet netjes wordt ontvangen of na een half uur een lauw kopje koffie aangeboden krijgt? Vraag jezelf dan nog eens af of je er wel echt wilt werken.

 

sollicitatiegesprek
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord