Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, studeren, tips & trucs, tips op de werkvloer.

Je ligt heerlijk op het strand te relaxen, je voelt de zonnestralen op je gezicht, je hoort op de achtergrond het ruisen van de zee. Je doet je ogen open om van de prachtige omgeving te kunnen genieten en dan… Beland je met een klap weer in de werkelijkheid, op kantoor of in de collegezaal. Je bedenkt je dat er nog een hele to do list op je ligt te wachten, met duizenden taken die je voor de vakantie nog voor je uit had geschoven, en waar je nu natuurlijk ontzettende spijt van hebt. En je stress level stijgt binnen één seconde van 1 naar 11 (op een schaal van 1 tot 10).

Ervaar jij dit ook tijdens je (bij)baan of studie? Dan kunnen de volgende tips je misschien helpen om die to do list op een relaxte manier klein te krijgen:

 

1. Breng structuur aan

Er is niets zo irritant en stressvol als 20 verschillende to do lijsten die allemaal door elkaar liggen en waarop taken staan die misschien al lang gedaan zijn. Is dat bij jou het geval? Dan is de prioriteit op jouw to do list: structureren. Maak één lijst met taken die nog gedaan moeten worden en structureer ze van korte naar lange termijn. Begin dus met de taken die je nu meteen moet doen en schuif de taken die nog wel even kunnen wachten voor je uit.

 

2. Wees realistisch

Niemand kan bergen werk verzetten in één dag. Verwacht dit dan ook niet van jezelf en maak een to do list die haalbaar is. Een keer (of een paar keer) overwerken is niet erg, maar vraag niet te veel van jezelf, want de kwaliteit van je werk zal eronder lijden als je dit wel doet. En daar heeft natuurlijk niemand wat aan. Ontspanning is ook belangrijk, juist in tijden van veel stress!

 

3. Bereid je to do list voor

Dat klinkt misschien een beetje raar, maar er zijn veel mensen die de stress van hun (bij)baan of studie mee naar huis nemen en ’s avonds in hun bed nog liggen te denken aan wat ze allemaal moeten doen. Het gevolg is slapeloosheid, wat niet bepaald bevorderlijk is voor de productiviteit van de dag erna. Heb jij dit soms ook? Wat helpt is dan om aan het einde van je werk- of studiedag een to do lijstje te maken voor de dag erna. Zo structureer je jouw gedachten en dit geeft je rust.

 

to do list
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord