Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under arbeidsmarkt, blogs, stage, studeren, toekomst.

‘Wat ga jij na de middelbare schooltijd doen?’ Hoe vaak heb jij deze vraag al voorbij horen komen? Als jij op de middelbare school zit is het tijd om een vervolgopleiding uit te kiezen. Misschien weet jij al wat voor studie jij gaat doen en waar. Hartstikke fijn voor jou! Maar heb jij echt nog geen flauw idee wat voor studie jij wilt kiezen? Geen stress, wij helpen jou!

 

Zoektocht naar de ideale studie

 

 

Druk van bovenaf

Vaak moet er op te jonge leeftijd al worden besloten welke studie je wilt volgen. Er wordt best veel druk van bovenaf op jongeren gelegd om zo vroeg mogelijk een studie te kiezen. Hiermee wordt dus eigenlijk al besloten welk beroep je later gaat doen. Geen wonder dat er zoveel studenten stoppen of van studie wisselen in het eerste jaar. Het komt ook nog voor dat studenten na het afstuderen een compleet andere richting kiezen. Ook willen de ouders natuurlijk dat hun kind een goede baan krijgt, gelukkig wordt en dit voor elkaar krijgt door de juiste opleiding te kiezen.

 

Hulp bij het uitzoeken

Mocht jij er zelf niet uitkomen, dan kun je altijd hulp vragen aan jouw schooldecaan. Deze kan op basis van jouw interesses en eigenschappen een aantal passende studies vinden. Er zijn ook studiekeuzetesten online te vinden. Let wel op, deze geven niet altijd een kloppend beeld. Het is ook mogelijk om voorlichting te krijgen van een loopbaanbegeleider. Hier betaal je vaak wel geld voor, maar dan heb je er ook wat aan. Het meest logische om te doen is open dagen van hogescholen te bezoeken. Vaak wordt dezelfde opleiding op diverse scholen aangeboden. Probeer dan ook zoveel mogelijk van die hogescholen de open dag te bezoeken. Tijdens open dagen wordt er een zo mooi mogelijk beeld geschetst. De meeste hogescholen organiseren vaak een meeloop dag, probeer dit altijd te doen om de sfeer te proeven.

 

Deadline en verloting

Voor veel studies wordt er een deadline of verloting gehanteerd. Mocht jij al weten welke studie je gaat doen, kijk hier dan even goed naar van te voren. Straks ben jij te laat en moet je een heel jaar wachten. Zorg er dan dus ook voor dat je een plan B hebt. Vooral bij opleidingen waar een verloting van te voren wordt gehouden.

 

Mocht jij het echt nog niet weten, lees dan ook even dit artikel over onder andere een tussenjaar nemen.

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord