Posted by Rosa Kuijpers & filed under arbeidsmarkt, blogs, sollicitatie info, tips & trucs, toekomst.

Twijfel jij over welke baan het beste bij jou past? Of heb jij wel een droombaan, maar weet je niet precies hoe je deze kunt bemachtigen? Hieronder zetten we  een aantal tips voor je op een rijtje om erachter te komen welke (bij)baan het beste bij jou past.

Er zijn over het algemeen een aantal  factoren van belang voor het vinden van de (bij)baan die het beste bij jou past.

  • Jouw persoonlijkheid;
  • Competenties;
  • Het aanbod aan werk.

 

Persoonlijkheid

Om een baan te vinden die bij jou past is het verstandig om te kijken of de (bij)baan en de organisatie bij jouw persoonlijkheid passen. Immers, als je verlegen van aard bent zal je niet gelukkig worden van een functie waarbij je veel presentaties moet geven. Kortom, probeer jouw persoonlijkheid niet aan te passen, maar vind een baan die bij jouw persoonlijkheid past. Bij StudentenVacature hebben we een super handige online persoonlijkheidstest. Deze test meet je persoonlijkheid, en laat je vervolgens direct onze vacatures zien die daarbij passen. Super handig!

 

Competenties

Het kan handig zijn om voor jezelf op te schrijven over welke competenties jij beschikt. Zo voorkom je dat je tijdens je nieuwe baan voor het blok komt te staan. Een competentie is een vaardigheid waar jij over beschikt en die je helpt om iets uit te kunnen voeren of om een probleem op te lossen. Competenties kan je jezelf eigen maken door bijvoorbeeld een studie te volgen of door het opdoen van werkervaring. Maak een lijstje van de vaardigheden waar jij over beschikt. Kan je goed schrijven? Ben je handig met verschillende computerprogramma’s? Ben je hulpvaardig en goed in het verzorgen van kinderen? Zoek vervolgens een (bij)baan die daarbij past.

 

Droombaan

Stel jezelf de vraag: ‘Waar word ik gelukkig van?’ Durf te dromen en schrijf jouw wensen op met betrekking tot jouw droombaan. Visualiseer waar je bent, wat je doet. Word jij gelukkig van een baan waarbij je in het buitenland werkt? Of is een baan met veel verantwoordelijkheid en vrijheid écht iets voor jou?

 

Aanbod aan werk

Nu jij helder hebt wat je wilt, is het tijd om onderzoek te doen naar het aanbod op de arbeidsmarkt. Wellicht dat er veel verschillende vacatures beschikbaar zijn. Maar het kan ook zomaar zijn dat er minder vacatures beschikbaar zijn in de richting die jij op wilt. Als je niet in een keer de juiste vacature vindt, geef dan niet op, maar blijf doorzoeken op verschillende websites van uitzendbureaus. Je vindt vast wel iets wat bij je past!

 

Actie!

Om jouw droombaan daadwerkelijk te vinden en te krijgen, zul je actie moeten ondernemen. Reageer op verschillende vacatures die aansluiten op jouw wensen, competenties en persoonlijkheid. Door op meerdere vacatures te reageren, vergroot je de kans dat je wordt aangenomen. Schrijf een leuke motivatiebrief waarin jij jouw competenties en ervaringen vermeldt. Wees daarbij onderscheidend en gebruik niet teveel standaard zinnen. Een mooi opgesteld cv hoort ook bij de sollicitatieprocedure. Zorg daarom voor een mooie lay-out en nette spelling.

 

Heel veel succes!

 

droombaan
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord