Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, verzekering.

Er verandert veel in je leven als je 18 jaar bent geworden. Je krijgt ineens veel meer rechten; je mag eindelijk stemmen en je kunt nu zelfstandig in een auto rijden. Maar je hebt niet alleen meer rechten als je 18 bent, je krijgt ook meer plichten. Een eigen zorgverzekering afsluiten is één van die plichten. Maar wat houdt een zorgverzekering precies in? En mag je een zorgverzekering het hele jaar door afsluiten? In dit artikel leggen we het aan je uit.

Een zorgverzekering studenten: kun je dat gedurende het volledige jaar afsluiten? XL Studenten Uitzendbureau legt uit

Een zorgverzekering voor studenten afsluiten

Als kind ben je altijd meeverzekerd geweest bij je ouders, maar op het moment dat je 18 wordt is een eigen zorgverzekering afsluiten verplicht. Normaal gesproken kun je een nieuwe zorgverzekering alleen afsluiten in de maanden november en december, maar wanneer je voor het eerst een zorgverzekering afsluit gelden er andere regels. Het is namelijk verplicht om de zorgverzekering direct na je 18e verjaardag te regelen; je hebt hiervoor een maand de tijd. Doe je dit niet, dan kun je rekenen op een boete.

Een zorgverzekering vergelijken is niet het leukste om te doen, maar het is wel verstandig om je er goed in te verdiepen. Als je de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt, kun je namelijk een verzekering vinden die het beste bij je past. Ook ben je dan in de gelegenheid om prijzen met elkaar te vergelijken.

Kiezen voor de zorgverzekering van je ouders

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om gewoon verzekerd te blijven bij dezelfde zorgverzekeraar als je ouders. Hoewel dit misschien erg gemakkelijk is, hoeft het niet altijd de juiste keuze voor jou persoonlijk te zijn. Als je jong bent, maak je (als het goed is) veel minder gebruik van zorg dan je ouders bijvoorbeeld zouden doen. Ook heb je vaak niet al die aanvullende verzekeringen nodig die enorm duur zijn. Het is daarom verstandig om eerst goed rond te kijken naar andere zorgverzekeringen, voordat je uit gemak dezelfde zorgverzekering als die van je ouders afsluit. Het kan er namelijk voor zorgen dat je enorm op kosten bespaart. Zo hebben sommige verzekeraars een speciale studenten zorgverzekering. Die vaak een stuk goedkoper is.

Maandelijkse premie

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, ben je verplicht om elke maand een vaste premie te betalen. Deze wordt automatisch van jouw bankrekening afgeschreven. Altijd wanneer je een zorgverzekering afsluit doe je dit voor een jaar. Zorgverzekeraars hebben de mogelijkheid om de premie ieder jaar te verhogen. Lukt het je niet om deze premie iedere maand te betalen? Dan kun je een zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Bij elke zorgverzekering heb je een eigen risico dat verplicht is. Deze bedraagt 385 euro. Een eigen risico houdt in dat je dit bedrag eerst moet uitgeven voordat je zorgkosten worden vergoed. Je zou dit bedrag kunnen verhogen, je kiest dan voor een eigen risico dat vrijwillig is. Het voordeel hiervan is dat je maandelijkse premie lager wordt. Heb je weinig zorgkosten? Dan is dit een mooie manier om geld te besparen.

Declareren van je zorgkosten

Alle zorgverzekeraars werken samen met zorginstellingen. Heb je medische hulp ontvangen bij een zorginstelling, dan gaat de factuur rechtstreeks naar jouw zorgverzekeraar. Toch kan het voorkomen, wanneer er geen vaste afspraken zijn tussen de zorginstelling en de zorgverzekeraar, dat je zelf een declaratie moet sturen. Het is daarom heel erg belangrijk dat de alle rekeningen goed bewaard. Tegenwoordig kun je je rekening heel gemakkelijk declareren via internet, of zelfs op je mobiele telefoon via een app van de zorgverzekeraar.

Weer een beetje wijzer over de ins en outs rondom een zorgverzekering voor studenten. Heb jij al een vergelijking gemaakt en waar is jouw keuze op gevallen?

Bewaar deze info voor later: