Iedere sollicitatieprocedure eist de nodige voorbereiding. Als sollicitant moet je namelijk beslissen in wat voor branche je wilt gaan werken en welke bedrijven bij jou passen. Is een multinational die opereert op de internationale markt iets voor jou of past een kleiner bedrijf met een informele bedrijfscultuur beter bij jou? Er zijn zoveel mogelijkheden dat het belangrijk is om al jouw wensen en eisen op een rijtje te hebben. Is het voor jou duidelijk? Mooi, ga aan de slag! Zo niet, orienteer jezelf.

Het is belangrijk om je sterke en zwakke punten te kennen. Wat kan ik en waar ben ik goed in? Ook niet onbelangrijk is te weten wat jouw aandachtspunten zijn. Vragen op dit vlak zullen onherroepelijk gesteld worden tijdens het sollicitatiegesprek. Niet zo gek om je hier in te verdiepen.

Waar kan je je op voorbereiden?
Maak een zelfanalyse. Dit helpt niet alleen sterk en duidelijk te zijn tijdens een sollicitatiegesprek, maar kan ook helpen bij het vinden van een passende functie. Vragen die je aan jezelf stelt zijn:

Wat zijn mijn karaktereigenschappen en interesses?
– Wat zijn mijn vaardigheden en capaciteiten?
– Welke competenties beheers ik en hoe heb ik deze gekregen?
– Wat voor functie zoek ik?
– Bij wat voor bedrijf zou ik willen werken?

Informatie verzamelen
Als je uberhaubt een kans wil maken op die leuke baan dan moet je voorafgaand aan het sollicitatieproces informatie inwinnen over a) jezelf en b) de branche, het bedrijf, de wensen en eisen.

Via internet heb je informatie van over de hele wereld binnen handbereik. Dit geeft jou een unieke kans om jezelf goed te verdiepen in wat je nou graag zou willen doen (het werk), voor wat voor bedrijf je graag zou willen werken, wat een marktconform salaris is en of jouw ideale werkgever bij jou in de regio gevestigd is.

Weet je niet exact wat je wil? Doe dan een beroepskeuzetest of leer meer over de verschillende beroepen die er zijn. Er zijn diverse beroepskeuzetests online te vinden. Daarnaast hebben de arbeidsbemiddelaars (zie menu voor info) zoals het CWI en adviesbureaus voor Opleiding en Beroep (AOB) professionelere tests in hun beheer die jou een stuk op weg kunnen brengen.

Beroepskeuzetests
Beroepskeuze.nl
Carrieretest
123test.nl
Beroepskeuzetest
Meer beroepskeuze

Daarnaast kan je je verdiepen in een specifiek bedrijf door hun website te bezoeken. Of welicht weet een kennis of een vriend iets over het desbetreffende bedrijf? Bij jaarverslag.com vind je van diverse bedrijven het jaarverslag.

Als je het bedrijf van jouw keuze niet kan vinden, gebruik dan een van de vele zoekmachines op internet: lycos.nl, Altavista.nl, Vindex.nl, ilse.nl, Startpagina.nl en Zoek.nl.