De horeca branche is een erg brede branche en bevat dan ook erg veel functies. Horeca staat voor hotels, restaurants en cafés. Een baantje in de horeca is zeer geschikt om naast je studie te doen, je kunt namelijk zelf je eigen tijden indelen. Wel ligt er vaak een hoge werkdruk en zijn er lange werkuren. Hieronder hebben we een aantal voor- en nadelen gezet, per persoon kunnen deze verschillen natuurlijk.

 

Voordelen werken in de horeca

 

 

Voordelen

Omdat de horeca branche zo breed is, is er altijd wel werk. Er zijn namelijk ontzettend veel functies, zo is er voor ieder wat wils. Aangezien de horeca brede tijden kent, kun je op bijna elk tijdstip van de dag werken. Dit is ideaal voor als jij nog een studie doet. Zo kun jij namelijk zelf flexibel aan de hand van jouw rooster je werktijden indelen. Maar ook voor niet-studenten is dit erg handig. In de horeca werk je vaak in teamverband, hierdoor heb jij dus veel contact met jouw andere gezellige collega’s. In de horeca verdien je naast jouw salaris ook nog eens fooi. Dit bedrag kan best hoog oplopen op een avond. Daarnaast is geen dag hetzelfde en zie je elke dag nieuwe gasten, waardoor dit een erg afwisselende baan is. Ook moet je erg veel dingen tegelijk doen, waardoor jij een uitstekende multitasker zult worden.

 

Nadelen

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Het werk in de horeca is vaak erg hard werken. Horecagelegenheden hebben erg brede openingstijden, waardoor je vaak lange dagen maakt. Ook dien je wel eens op zondagen of feestdagen te werken, dit zijn vaak de dagen dat jouw vrienden vrij zijn. Je werkt wanneer andere mensen plezier hebben. In de horeca doe je veel dingen tegelijk, er heerst een hoge werkdruk waardoor je veel werkstress kunt ervaren. Ook heb je wel eens niet-tevreden klanten. Je kunt dan kritiek over je heen krijgen, hier moet je goed tegen kunnen. Tegelijkertijd moet je beleefd en klantvriendelijk blijven.

Natuurlijk ervaart iedereen deze voor- en nadelen anders en denkt hier verschillend over.