Ben jij geïnteresseerd in een functie als klantenservicemedewerker? Heb jij nog geen ervaring, maar wil je wel graag werken in de klantenservicebranche? Geen zorgen, jij wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Voordat jij begint word je eerst klaargestoomd door middel van een cursus. Hiermee leer je alle trucjes om zoveel mogelijk te verkopen. In deze cursus leer je ook allerlei verschillende tips hoe je een juist verkoopgesprek houdt.

 

Tips voor tijdens het bellen met klanten

 

Bel tips

Misschien wel één van de belangrijkste tips: zorg dat je met nummerherkenning belt. De meeste mensen nemen bij voorbaat al niet op als het een anoniem nummer is. Zorg er voor dat je verstaanbaar bent, articuleer goed en praat luid en duidelijk. De 1e indruk is het belangrijkst, deze blijft de klant namelijk onthouden. Je kunt nooit een tweede 1e indruk maken. Blijf altijd vriendelijk, hoe vervelend de klant ook wordt. Bij het werk als klantenservicemedewerker ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten, je moet dan erg goed tegen kritiek kunnen. Denk altijd in oplossingen en blijf enthousiast. Bereid een gesprek goed voor, zorg dat je de juiste gegevens van de klant voor je hebt. Houd het gesprek niet te kort, maar ook niet te lang. Met een te kort gesprek kun je te gehaast overkomen en te lang kan als irritant worden bevonden.

 

Competenties

Om in de klantenservice te werken heb je bepaalde competenties nodig. Als je hier niet over beschikt, wordt jou dit vanzelf aangeleerd tijdens de cursus. Maar het is wel een pre mocht je over deze competenties beschikken. Elk persoon heeft een verschillende aanpak nodig en elk probleem of klacht een andere tactiek. Mocht je met telefoonangst kampen, dan is een baantje in de klantenservice juist een aanrader. Dit zal aan het begin een beetje angstig zijn, maar hoe vaker je iemand belt hoe makkelijker het wordt.

 

Toekomst klantenservice

Langzaam maakt de telefoon plaats voor webcare, dit is het online beantwoorden van vragen en klachten. Deze online klantenservice is relatief nieuw en wordt nog maar door een klein aantal bedrijven gebruikt. De meest toegepaste Social Media vormen zijn Facebook, Twitter en Instagram. Ook hebben veel bedrijven de mogelijkheid om te smsen, whatsappen of een live chat. Veel zeggen dat webcare de klantenservice van de toekomst wordt.