
CV maken als student lastig? Niet met deze tips
Ruim 70% van de scholieren en studenten ervaart problemen bij het opstellen van een cv, dat nodig is bij het solliciteren voor een bijbaan of stage. Vooral het presenteren van jezelf blijkt lastig, volgens een studie van een internationaal onderzoeksbureau.
Daarnaast weten veel studenten niet goed wat werkgevers precies belangrijk vinden in een cv, en wat dus wel (en niet) het vermelden waard is. Hierdoor is het soms lastig in te schatten welke onderdelen prioriteit moeten krijgen.
Nevenactiviteiten
Het gebrek aan werkervaring – iets wat logischerwijs bij veel studenten speelt – zorgt er voor dat een cv maken nog iets ingewikkelder lijkt. Het benoemen van dagelijkse verantwoordelijkheden en activiteiten kan echter waardevolle inzichten opleveren voor de ontvanger van jouw cv.
Begeleid je bijvoorbeeld een jeugdteam op je sportvereniging? Dat is te interpreteren als een eerste vorm van leidinggeven. Activiteiten in het bestuur van een studentenvereniging laten zien dat je organisatorische kwaliteiten hebt, terwijl werkzaamheden voor de plaatselijke carnavalsvereniging er op kunnen duiden dat je een creatieve teamspeler bent.
Denk goed na over wat je zoal doet. Alles wat je in het dagelijks leven onderneemt, kan helpen om meer over jezelf te vertellen op je cv.
Hobby’s inzetten op je cv
Ook het vermelden van hobby’s kan uitkomst bieden en een waardevolle toevoeging zijn aan je cv. Het gaat hierbij niet zozeer om de hobby zelf, maar om de vaardigheden en competenties die ermee samenhangen.
Speel je bijvoorbeeld voetbal, hockey of een andere teamsport? Dan kun je teamwork en een winnaarsmentaliteit benadrukken. Deze eigenschappen passen goed bij functies waarin samenwerking belangrijk is.
Iemand die regelmatig aan fitness doet, laat zien zelfstandig te zijn, doorzettingsvermogen te hebben en resultaatgericht te werken – eigenschappen die nuttig kunnen zijn in bijvoorbeeld een commerciële functie.
Hieronder een aantal voorbeelden van hobby’s en de bijbehorende kwaliteiten:
· Extreme sporten: Lef, onverschrokkenheid
· Fotografie: Creatief, oog voor detail
· Lezen: Leergierig, nieuwsgierig
· Puzzelen: Nauwkeurig, oplossingsgericht
· Reizen: Avontuurlijk, ondernemend
· Schilderen: Creatief, zelfstandig
· Teamsport: Teamplayer, actief
· Tuinieren: Geduldig, zorgzaam
Let er wel op dat de hobby’s die je vermeldt ook aansluiten bij de kwaliteiten die in de vacature gevraagd worden. Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie waarvoor proactiviteit en enthousiasme vereist is? Dan is een combinatie van puzzelen en breien wellicht minder geschikt om te noemen.
Ondersteuning vanuit school
Kom je er nog niet uit? De meeste hogescholen en universiteiten in Nederland bieden uitgebreide hulp aan studenten die op zoek zijn naar een baan. Zo hebben onder meer de universiteiten van Leiden en Utrecht speciale Career Services die begeleiding bieden. Informeer op jouw school naar de mogelijkheden, of zoek op de website van de universiteit naar tips bij het maken van jouw cv.